Trăim într-un colţ de răi, cu peisaje care îţi taie respiraţia, munţi şi căsuţe de poveste, însă de multe ori doar cei din alte ţări apreciază asta.

Într-o localitate din Maramureş, mărginită de dealuri şi vai neatinse de turişti ne-educaţi, mai mulţi străini şi-au cumpărat locuinţe traditonale modeste, unde îşi trăiesc visul de a avea o viaţă simplă.

Şi spun că n-ar mai pleca niciodată de aici. În micul sătuc Breb, de lângă Ocna Şugatag, acoperişurile colorate ale caselor ţâşnesc din verdele pădurii.

Cel care a dus peste hotare faima locului a fost chiar prinţul Charles, a cărei fundaţie a cumpărat aici patru căsuţe.

Căsuţele au fost cumpărate de prinţul Charles în urmă cu mulţi ani.

Moştenitorul coroanei britanice a venit să-şi vadă proprietăţile o singură dată, preferând deocamdată să-şi petreacă scurtele vacanţe în România pe Valea Zălanului.

Oamenii îţi dau bineţe în engleză, pentru că aici locuiesc deja, pe toată durata verii, 6 familii venite din Anglia, Olanda şi Franţa.

Pe soţii Lunel nu-i deranjează deloc să se spele cu apă de la fântână, să gătească pe sobă cu lemne şi să-şi pună rufele la uscat în curte. Chiar dacă, înăuntru, folosesc uneori şi laptopul.

„În România e minunat. Toţi sunt foarte fericiţi să-ţi ofere un zâmbet şi ne oferă şi mâncare pentru nimic. E mult mai ieftin pentru francezi să vină aici şi oamenii sunt deschişi”, spune Annie Lunel.

Încercând să-şi transforme casa tradiţională maramureşană, cu superbe sculpturi în lemn, într-o mică fermă ecoturistica, cei doi au început să cultive legume, iar acum încearcă să înveţe şi delcioasele reţele ale locului.

„Pentru mine e paradisul, sarmale, mămăligă, brânză…Tot e bun, brânză cu mămăligă, suc de afine…”, spune Ben Lunel.

Vecini cu francezii, la câţiva metri distanţă, stau Tracy şi soţul ei, veniţi din Anglia.

Au ajuns prima dată în România în urmă cu şase ani, dar apoi s-au întors, fascinaţi, an de an, impresionaţi de locuri şi oameni.

Au decis să-şi cumpere o căsuţă numai a lor. Pentru Tracy, care lucrează ca editor, afacerea a fost un chilipir.

Totul a costat salariul ei pe două luni, adică vreo 6000 de lire sterline. A fost mirată să vadă că doar străinii mai preferă locuinţele tradiţionale.

„Casa a fost ieftină, dar oamenii de aici nu mai vor case vechi tradiţionale ci moderne, doar străinii le vor… Aş vrea să ajut, să păstrez tradiţiile de aici, ele nu sunt prea respectate în România”, declara Tracy Brooks.

Tracy a ajuns să stea în România mai mult decât în Anglia: 7 luni pe an.

Vecina ei, tanti Ana, care îi este şi profesoară de română, spune că străinii s-au integrat perfect în comunitatea lor de 1500 de suflete.

„Foarte bună vecină avem. Ea vine şi la animale când nu sunt acasă, face bălegarul… tot, vine şi ne ajută la fân!”, poveste Ana Pop.

Foto: