Leurda, numită și Usturoi sălbatic, este un condiment minunat în bucătărie. În cultura populară, apariția frunzelor de leurdă era așteptată cu nerăbdare de urși, pentru a fi consumată ca medicament purificator, după perioada lungă de hibernare. Este o plantă bogată în vitaminele A și C, calciu, fier, fosfor, sodiu etc, iar în bucătăria românească, frunzele de leurdă sunt folosite atât pentru salate, ciorbe, cât și pentru plăcinte, piureuri
și multe alte preparate.

Omletă cu leurdă

Ingrediente: 3 ouă, ardei roșu, cașcaval, frunze de leurdă, sare, piper, 30g unt.

Mod de preparare: Se curăță ardeiul de semințe, se spală și se taie cubulețe mici. Leurda se spală și se taie fâșii subțiri, apoi se dă cașcavalul prin răzătoarea mica. Se sparg ouăle și se bat cu o furculiță.
Se pune untul la topit într-o tigaie, se adaugă ardeii și se călesc un pic, se adaugă leurda, amestecam și turnăm imediat deasupra ouăle bătute. Asezonăm, lăsăm la prăjit, întoarcem omleta pe o parte și pe cealaltă, adăugăm cașcavalul. Oprim focul și rulăm omleta.
(sursa www.gustos.ro)

Ciuperci cu leurdă

Pentru această rețetă, aveți nevoie de: jumătate kg de ciuperci, 2 legături leurdă, 3 cepe albe, o legătură pătrunjel, ulei de măsline, 2 căței de usturoi, sare și piper.

Mod de preparare: Cozile ciupercilor se curăță și se rup, apoi se spală bine ciupercile și se fierb 5 minute în puțină apă cu sare. Ceapa se toacă și se călește, preferabil în ulei de măsline, iar când devine transparentă se adaugă usturoiul tocat, apoi ciupercile și se acoperă. Leurda și pătrunjelul se toacă mărunt și se adaugă peste ciuperci. Se poate stinge cu jumătate de pahar de vin alb demisec și se condimentează după gustul fiecăruia.

Salată cu leurdă

Este o salată delicioasă pentru care aveți nevoie de următoarele ingrediente: o salată verde, o legătură de leurdă, o legătură de ridichi (3-4), două fire de ceapă verde, două linguri de ulei de măsline, seama de la o jumătate de lămâie și sare.

Mod de preparare: Mai întâi se spală bine toate verdețurile. Salata verde și leurda se taie. Ridichiile și ceapa se taie și ele felii subțiri, apoi se amestecă toate cu sare, uleiul și zeama de lămâie. Puteți adăuga și semințe de nigella.

 

foto: Doc.ro