În bucătăria tradiţională, ştevia este o legumă de bază pentru diferite preparate. Această plantă este folosită de primăvara până toamna târziu, valoarea sa nutritivă fiind completată de calitățile curative și medicale prin bogăția de vitamine, săruri minerale și proteine. Astăzi, vă propunem două rețete gustoase care au ca ingredient principal- ștevia.

Mâncare de ștevie

Pentru această rețetă aveți nevoie de următoarele ingrediente: 1 kg de ștevie (4-5 legături), 4-5 fire de ceapă verde, 3 linguri de ulei, 2-3 linguri bulion, sare după gust și un pic de vegeta.

Mod de preparare: Ștevia se spală foarte bine, în mai multe ape. Se rup apoi cozile și nervurile mai groase. Între timp, se pune apă cu un praf de sare la fiert, iar când aceasta clocotește, se adaugă ștevia și se mai dă un clocot două. Apoi, se scurge bine de apă într-o sită, se pune pe un fund de lemn și se mărunțește. Într-o tigaie se pune la călit ceapa tocată mărunt în ulei. Când e gata, se adaugă bulionul și o jumătate de cană din zeama în care a fiert ștevia. Când începe să fiarbă, se adaugă și ștevia. La final, se pune sare și vegeta, după gust și se amestecă bine. Se servește cu mămăliguță. (Sursă: www.gustos.ro).

 

Plăcintă cu ștevie

Plăcinta cu ștevie poate fi foarte gustoasă, preparată corespunzător. Pentru foi, aveți nevoie de: 500 g făină, o lingură de ulei, o lingură oţet, o linguriță rasă sare și 100 ml apă călduţă. Sau puteți alege să cumpărați foi de plăcintă din comerț.

Pentru umplutură, aveți nevoie de următoarele ingrediente:  4 legături de ştevie, 3-4 ouă, un kg telemea nesărată de vacă și două linguri pesmet.

Mod de preparare: Mai întâi, se cerne făina într-un bol şi se amestecă cu apa în care s-a dizolvat sarea şi s-a pus uleiul şi oţetul. După ce s-au amestecat bine, se scoate pe o planşetă unde se frământă şi se bate aluatul până devine elastic şi moale. Pe masa unde urmează să se întindă aluatul, se pune o faţă de masă şi se presară cu făină. Se pune aluatul în mijloc, se acoperă şi se lasă la crescut.

Între timp, se curăţă ştevia, se spală în câteva ape şi se opăreşte. Se toacă cu un cuţit. Brânza rasă se pune într-un bol şi se amestecă cu ouăle, ştevia şi pesmetul. Se întinde aluatul până obținem o foaie subţire, se pune apoil umplutura şi se rulează cu ajutorul feţei de masă. Se unge cu ulei sau cu ou bătut şi se bagă la cuptor. Se serveşte cu iaurt sau sana. (Sursa: www.retete.unica.ro).