Este perioada vinetelor, vremea perfectă pentru a încerca preparate savuroase și hrănitoare pentru întreaga familie. Vinetele în usturoi și vinetele gratinate sunt două rețete ușor de preparat.

Vinete în oteț cu usturoi

Ingrediente: 2 vinete lungi, 3 căței de usturoi, ulei de floarea soarelui, o legătură de pătrunjel și un pic de oțet balsamic.

Mod de preparare: Mai întâi se taie vinetele felii subțiri de cca 1cm, se sărează și se pun la scurs într-o sită, cam 15 minute. Se prăjesc în ulei pe ambele părți, până se rumenesc frumos. Se scot pe o farfurie.

Apoi, usturoiul se curăță și se pisează, pătrunjelul se spală și se toacă mărunt, apoi se amestecă cu câteva linguri de ulei (dacă preferați puteți înlocui uleiul de floarea soarelui cu cel de măsline). Într-o farfurie se așează în straturi feliile de vinete, sosul din pătrunjel și usturoi în ulei și apoi se stropește cu oțet balsamic. Se sărează după gust și se dă la rece.

Preparatul trebuie lăsat minim 24 de ore, ca aromele să se întrepătrundă foarte bine și apoi se savurează împreună  cu întreaga familie. Se servește rece, pe pâine prăjită. (Sursa:bucataras.ro)

 

Vinete gratinate

Pentru această rețetă aveți nevoie de: 2 vinete, 3 roșii, 50 ml ulei, mușchi feliat, 200 gr cașcaval, sare. Mai aveți nevoie: 100 gr smântână, 2 ouă, sare, piper, pentru sos și pătrunjel pentru decor.

Mod de preparare

Vinetele se spală, se taie felii și se păjesc în ulei încins pe ambele părți. Roșiile se taie felii, sosul se obține prin omogenizarea smântânii cu ou, sare și piper. Într-un vas termorezistent se adaugă un strat de vinete prăjite, un strat de roșii, încă un strat de vinete, feliile de mușchi, apoi turnăm sosul. Se adaugă cașcavalul ras deasupra și se introduce în cuptorul încălzit. Se lasă să se gratineze. Când totul a căpătat o culoare aurie -rumenă se scoate din cuptor și se presară cu verdeață tocată mărunt. (Sursa: bucataria-romaneasca.ro.).