În zona Ardealului, supa de roșii se face cu orez sau cu găluște mici de făină și poartă numele de supa sau zamă de paradaisă.

Această rețetă este una foarte veche și atât de gustoasă, iar secretul constă în ingrediente simple și sănătoase.

Ciorba de roșii se prepară mai ales vara cu roșii de grădină, bine coapte.

Ingrediente: 3 linguri ulei de floarea soarelui, 20 g făină, 500 ml suc de roșii sau bulion, 40 g țelină, frunze de țelina, 1 ceapă mică, 1 linguriță de zahar, ca.30-40 g orez sau găluște de făină.

Mod de preparare: Se curăță țelina și se taie în baghete, apoi se curăță și ceapa și se călește în ulei. În unele case se face rântaș clasic cu ceapă călită, ulei și făină… Așadar, supa de roșii începe cu un rântaș alb făcut din ulei și făină amestecate pe foc mic. Se pune uleiul într-o cratiță de 2 l, se lasă la foc mediu, se adaugă făina și se amestecă bine până sfârâie un pic. Atenție! Nu trebuie să se rumenească. Imediat se stinge cu sucul de roșii, se amestecă bine și se mai adaugă țelina tăiată, frunzele de țelină, ceapa și un pic de sare. Adăugăm încă 500 ml apă și punem totul la fiert. Se verifică bucățile de țelină până devin moi. Dacă scade prea mult, se poate completa cu încă 200 ml de apă și se pune iar la fiert. Se adaugă apoi găluștele de făină. Se gustă supa și se pune un strop de zahăr. Tot acum se extrag din ea frunzele de țelină. Poftă bună!