În majoritatea localităţilor din Maramureş se păstrează obiceiul ”umblatului cu udatul”. A doua zi de Paşti, băieţii şi bărbaţii merg la ”stropit” la fete şi femei, pentru a nu se ”ofili”. De fapt, e un obicei agrar, împrumutat de la alte popoare. Chiar dacă nu e un obicei autohton, ”stropitul” se mai păstrează încă în judeţul Maramureş, chiar și la orașe. Preluat de la catolici, obiceiul şi-a făcut loc încet şi în casele maramureşenilor, astfel că a doua zi de Paşte, băieţii şi bărbaţii merg să le ”stropească” cu parfum pe fetele şi femeile care fac parte din familie sau le sunt prietene. Apoi udătorii sunt serviţi cu vin şi diverse bunătăţi, iar băieţilor li se oferă ouă roşii, căci se crede că nici unei fete nu-i va merge bine dacă nu este udată.

Una dintre legendele care explică acest obicei spune că a doua zi de Paşti, o fată creştină vindea ouă. De la ea cumpără o fată păgână. Intrând în vorbă cele două, prima fată îi explică legea creştinească, dar cea de-a doua, neîncrezătoare, îi spune: “Te-oi crede dacă s-or înroşi ouăle pe care mi le-ai vândut!”. Pe dată, ouăle s-au înroşit, iar de spaimă, fetele au leşinat amândouă. Trecând pe acolo doi flăcăi, le-au văzut şi le-au stropit cu apă de la fântână. Revenindu-şi, fetele le-au dăruit drept răsplată ouă înroşite, iar păgâna s-a creştinat.

Atâta timp cât aceste obiceiuri nu sunt preluate greşit, ci cu semnificaţia lor adevărată de dragoste, comuniune, acestea pot avea un rol pozitiv.

Foto: We Radio Sfantu Gheorghe