Continuăm seria lucrurilor mai puțin știute despre țara noastră și vorbim astăzi despre sașii din Transilvania. Știați că primul muzeu din România și cel mai mare din Sud Estul Europei a fost Palatul Brukenthal? Sau că primele poteci marcate sau cabane montane au fost construite de sași? Și tot ei au inventat cea mai tare terapie de cupluri- camera împăcării.

 

Primul muzeu deschis publicului din României şi cel mai mare muzeu din sud-estul Europei a fost Palatul Brukenthal. Construită în stilul barocului târziu, clădirea Brukenthal aduce atmosfera distinsă a palatelor vieneze în țara noastră, impresionând prin pinacoteca baronului Samuel von Brukenthal, guvernatorul Transilvaniei, personalitate fascinantă a vremii. Aici pot fi admirate câteva dintre marile capodopere ale lumii artistice, printre care: „Omul cu tichia albastră” a lui Jan van Eyck, alături de tablourile lui Hans Memling, Tiziano Vecellio Da Cadore, Peter Bruegel cel Tânăr şi Peter Bruegel cel Bătrân. Așadar, dacă nu ai ajuns încă la Palatul Brukenthal, acum este momentul!

 

Camera împăcării, celebra terapie de cuplu la sași. La Biertan în bastionul estic se află „carcera” unde, în urmă cu multe zeci de ani, timp de două săptămâni, aici erau închise cuplurile care nu-și mai doreau să fie o familie. În camera strâmtă, cei doi soți erau nevoiți să împartă o masă mică, un singur pat, o singură farfurie, un singur tacâm și o singură cană pentru apă. Așa se face că de-a lungul timpului, se spune că doar o pereche a rămas neclintită în hotărârea de a se despărți. Pentru romantici și nu numai, camera împăcării de la Biertan, este un punct de atracție chiar și astăzi.

 

Puțini sunt cei care știu că primele poteci marcate și cabane montane au fost construite de sași. Harta traseelor montane din România nu a suferit schimbări benefice semnificative de la sfârșitul secolului al XIX-lea. Atunci, urmând exemplul organizațiilor de turism înființate în aceeași perioadă în Europa de Vest, Asociația Carpatină Ardeleană (Siebenbuergische Karpaten Verein, SKV) și-a propus construirea primelor trasee, cabane și refugii turistice, în toate masivele muntoase ce mărgineau Transilvania. Așa au apărut vechile cabane de pe creste, pe care le știm și astăzi, primele birouri de informații turistice, primii ghizi montani și precursorii Salvamontului, localnicii-șerpași care duceau poverile pe munte, primele piste și concursuri de schi.

 

Sursa: https://povestisasesti.com/2014/08/01/10-lucruri-pe-care-nu-le-stiai-despre-sasi/