Născută în comuna Topârcea din judeţul Sibiu, în 1924, Lucreţia Ciobanu a fost una dintre cele mai apreciate cântărețe de muzică populară de la noi. Ea a susţinut spectacole de folclor timp de 60 de ani, interpretând cu preponderență cântece din Mărginimea Sibiului.

I se mai spunea și ”Doamna Munţilor” și a avut grijă să lase moştenire unor artişti din noua generaţie, pe care le-a interpretat zeci de ani pe scenele din ţară şi din toată lumea.

În timpul revoluției bolșevice, tatăl său a fost prizonierul rușilor și a lipsit o perioadă lungă de timp de acasă, perioadă care i-a marcat copilăria Lucreției Ciobanu.

 

În 2013 Lucreția Ciobanu a devenit cetăţean de onoare al Sibiului.

Sculptorul Spiridon Georgescu, autorul statuii Leul din Cotroceni (București) a văzut-o pe scenă, în timpul unui spectacol cu muzică populară, pe Lucreția Ciobanu și a îndrăznit să o întrebe dacă vrea să îi fie model pentru o statuie. După acest episod, alți pictori și sculptori și-au dorit ca artista  să pozeze pentru ei, dar ea a refuzat.

Artista a iubit toată viața un singur bărbat- locotenent în armată. S-au cunoscut când ea avea 23 de ani și s-au căsătorit, având împreună o fată.

Lucreția Ciobanu, artista care a crescut cu o iubire imensă pentru muzică, a murit la vârsta de 90 de ani.