Luna aprilie coincide de obicei cu festivaluri ale scrumbiei. Acest tip de pește este un adevărat deliciu la grătar sau la cuptor, dar se mai poate prepara marinată, prăjită sau plăchie, sau sub formă de ciorbă. Iată câteva rețete de te vei linge pe degete!

 

Saramură de scrumbie

Pentru această rețetă aveți nevoie de: patru scrumbii de Dunăre, sare grunjoasă, ardei iute copt și crud, roșie coaptă, ardei gras copt și apă.

Mod de preparare: Se curăță scrumbia, se spală și se lasă să se scurgă de apă, apoi se pregătesc și legumele. Când grătarul este încins, se presară deasupra sare grunjoasă și se așează scrumbia până se frige pe o parte, apoi se întoarce și pe partea cealaltă, ușor, să nu o rupem. Legumele se pun și ele la copt, având grijă să le întoarcem pe toate părțile. După ce scrumbia a fost friptă, se așează într-o tavă, se pune peste ea puțină apă și se acopere cu o folie de aluminiu, cât timp se curăță și se mărunțesc legumele. La final, se așează legumele peste pește și se lasă acoperit până preparați mămăliguță. (Sursa: www.bucataras.ro.)

 

Scrumbie la cuptor

Ingrediente: scrumbie, sare, piper, rozmarin, pătrunjel și lămâie.

Mod de preparare: Scrumbia se curăţă de solzi şi de intestine. Se spală  bine cu apă rece, după care se pune într-un castron şi se presară cu sare. Se lasă să stea aşa timp de 30 de minute. Fiecare scrumbie se presară cu piper şi rozmarin, iar în interior se pune câte o felie de lămâie tăiată pe jumătate şi o crenguţă de pătrunjel. Scrumbiile astfel pregătite se învelesc în folie, strângând foarte bine capetele, pentru a nu curge sosul format prin coacere.  Se bagă apoi în cuptor, la 200 grade, timp de 30-40 de minute. Se poate servi cu mămăliguţă. (Sursa http://www.delicatesa.ro)

 

 

foto: Depositphotos