Lăsata Secului de Brânză este o dată importantă pentru creștinii ortodoxi. Ea anunță începerea postului Paștelui și este respectată în multe din zonele rurale așa cum se cuvine. Iată câteva tradiții și obiceiuri din străbuni!
De Lăsata Secului, în zona de sud țării se păstrează tradiția halviței. Gazda leagă o bucată de halviță cu o sfoară și se plimbă prin fața tinerilor oaspeți, iar aceștia trebuie s-o prindă cu gura. Cine o prinde, păstrează desertul ca recompensă.
În Muntenia, se prepară plăcinte cu brânză dulce și stafide, ce se oferă soacrelor, ca relațiile să rămână dulci în timpul Postului Paștelui.
În duminica Lăsatului Sec de brânză se mai oferă copiilor nevoiași șapte sticle de lapte, reprezentând cele șapte săptămâni ale postului.
Resturile și firmiturile de la masa de Lăsata secului nu se aruncă decât înspre Răsărit, pentru a nu se împrăștia belșugul.
Nu se coase, nu se toarce, nu se țese, nu se fac treburi casnice.
O altă tradiție de acum este ca agricultorii să-și lege grânele, ca păsările să nu le distrugă recoltele.
De Lăsata Secului, rudele, cunoscuţii se vizitează şi îşi cer iertare unii de la alţii, ca să intre curaţi în Post. Urarea care se face este „Post ușor!”
Și tot de Lasata secului, finii trebuie să meargă cu plocon la nași.
Sursa foto: ziarulunirea.ro