Dumitru Paşcaniuc este unul dintre puţinii olari rămaşi în Marginea. Încă modelează lutul după tehnici moştenite din bătrâni. „În fiecare oală pun şi o bucată din sufletul meu”, spune olarul.

Marginea este locul unde tradiția nu se uită nicicum pentru că aici sunt oameni aleși parcă de Dumnezeu să ducă mai departe tainele acestei lumi binecuvântate. În curtea ultimului haiduc al olăritului, Dumitru Pascaniuc, dăinuie o roată de olărit, care se învârte neobosită de zeci de ani. Meșterul este singurul care mai cunoaște secretele celebrului lut de Marginea.

Dumitru Pascaniuc realizează vase din lut, de la ulcioare, oale şi tăvi la căni şi castroane. Nu e uşor să lucrezi cu lutul, procesul de realizare a unui obiect fiind destul de dificl, necesitând ore întregi de muncă şi ”odihnă” pentru a ajunge la produsul final. După frământarea şi modelarea lutului pe roata olarului, obiectele se lasă la uscat şi apoi sunt arse în cuptoare speciale la temperaturi ridicate de până la 800 de grade Celsius.

Ceramica roșie, smălțuită, confecționată de Dumitru Pascaniuc este strict utilitară, lipsită de motive ornamentale, dar armonioasă prin linia formelor, meșteșug păstrat și transmis de generații în această familie de olari din Marginea. Este unul dintre puținii păstrători ai artei olăritului tradițional.

Foto: www.tarancutaurbana.ro / www.povestidecalatorie.ro