Ouăle se vopsesc în Vinerea Mare, fiind ziua în care Mântuitorul a fost răstignit, iar sângele scurs din rănile Sale a înroșit ouăle din coșul Mariei Magdalena, lăsat la baza crucii.

Procedeul pregătirii și vopsitul ouălelor de Paște este unul foarte bine stabilit. Ouăle se spală, apoi se pun la fiert în apă cu oțet, ca să nu se spargă, și se lasă 30 de minute la foc potrivit, ca să fie tari. Apoi, cât sunt încă mai călduțe, se scaldă în vasul cu vopsea, se lasă cam 1-2 minute să prinda bine vopseaua și se scot pe o suprafață uscată. Se lasă să se răcească cât să poată fi ținute în mână și începe faza de ‘lustruire’, cu o cârpă înmuiată în ulei.

Dacă vreți să aveți pe masa de Paște ouă vopsite natural, iată cum puteți obține culorile dorite, folosind doar plante. Pentru culoarea roșie, puteți folosi: suc de sfeclă crudă, coajă de crusin și frunze de soc fierte în apă sau coji de ceapă roșie fierte în apă (după ce se fierb, trebuie lăsate 4-5 ore).

Pentru culoarea galben, puteți folosi: șofran, coji de portocale sau lămâi, coji de ceapă, nucă sau mușețel. Dacă vreți ca pe masa de Paște să aveți și ouă verzi, puteți obține culoarea din fiertură de urzici sau spanac.

Pentru ouă de culoare albastră, aveți nevoie de flori de viorele fierte, mure
sau struguri.