Cheile Corcoaia, o rezervaţia naturală inclusă în Parcul Naţional Domogled-Valea Cernei este declarată arie protejată pentru habitat la nivel internaţional. Rezervaţia, cu o suprafaţă de 34 hectare, se află în judeţul Gorj, pe teritoriul administrativ al comunei Padeş, satul Cerna-Sat, în valea Cernei, la circa 40 Km amonte de Băile Herculane. În chei se poate ajunge pe drumul nemodernizat ce se află în prelungirea şoselei ce duce în Cerna-Sat. Formaţiunile geomorfologice existente aici sunt de o frumuseţe rară, dând posibilitate oamenilor să explice apariţia acestor peisaje magnifice prin legende nemuritoare.

Cheile Corcoaia au fost declarate rezervaţie naturală, fiind una dintre cele mai frumoase forme de relief din Valea Cernei. În chei se găsesc formaţiuni deosebit de spectaculoase: marmite, lapiezuri, cavităţi de dizolvare. Rezervaţia Cheile Corcoaiei adăposteşte un peisaj spectaculos. Frumuseţea cheilor constă în formaţiunile geomorfologice deosebite şi mirificul peisajelor.

Sectorul de chei este tăiat în calcare urgoniene de apele Cernei, la aproape 18 km aval de izvoare, având o lungime de 200 m şi se înaltă deasupra albiei cu 200 m. Pereţi abrupţi, parcă tăiaţi de o sabie de războinic, sunt de-a dreptul impresionanţi. Stânci cu forme care mai de care mai interesante şi un tunel de 50 de metri, săpat de apă în peretele drept al cheilor, fac din Corcoaia una din zonele cele mai apreciate ale Parcului.

Acest tunel reprezintă de fapt o suită de marmite, formate prin prăbuşirea tavanului unei peşteri. În afara mamiţelor, ca forme exocarstice, mai sunt de semnalat pe masivul de calcare din chei diverse tipuri de lapiezuri, iar ca formaţiuni endocarstice un mare număr de peşteri (peste 20), ce totalizează aproape 400 m de galerii. În chei se pot observa la perfecţie etapele de eroziune a Cernei în masivul pe care l-a întâlnit. Structura Cheilor Corcoaia reprezintă un prilej pentru studiul formării şi evoluţiei canioanelor. Albia cheilor este săpată în marnite de 4-6 metri, formând o salbă neîntreruptă de o rară frumuseţe. Forme asemănătoare se întâlnesc şi în Cheile Băniţei.

Cheile Corcoaia s-au format exact în locul pe unde Cerna şi-a definit un meandru, ocolind pe la est un masiv calcaros. Din acest masiv s-a extras piatra pentru construcţia barajului Iovanu din amonte, astfel că acum putem întâlni o carieră părăsită, chiar puţin mai sus de Cerna-Sat. Lacul lui Iovan este realizat prin bararea râului Cerna în aval de confluenţa cu râul Iovan, într-o zonă încastrată între culmile sud-estice ale masivului Godeanu şi cele nord-vestice ale masivului Mehedinţi în aşa numitul „culoar” al Cernei. Lacul de acumulare format în spatele barajului are un volum total de 124 mil. m³. Suprafaţa lacului este 292 ha, oferind un splendid peisaj într-o zonă cu o naturaleţe aparte.

Cea mai mare mirare pe care Cheile Corcoaiei le-o stârneşte vizitatorilor este legată de forma rotunjită de pe o parte şi pe alta a pereţilor canionului care arată ca şi când o mare sondă ar fi forat zidurile de piatră pe orizontală de-a lungul râului. Deşi partea spectaculoasă a Cheilor Corcoaiei are doar 200 m lungime, care pot fi parcurşi doar pe jos şi cu sprijinul podeţelor metalice şi al balustradelor care au fost instalate pentru vizitatori, frumuseţile pe care le veţi vedea concentrate aici merită tot efortul.

O legendă fascinantă dăinuie peste acest loc emblematic al României. Oamenii locului susţin că demult peste aceste ţinuturi dăinuia un balaur cu şapte capete cu care Iovan Iorgovan s-a luptat. Într-un final, în această lupta crâncenă balaurul a cedat şi s-a refugiat printre stânci. Acela a fost momentul în care Iovan a dat dovadă de curaj şi isteţime, profitând de această ocazie retezându-i capetele balaurului. Cu ultimele puteri, balaurul a încercat să scape dintre stânci şi astfel, zvârcolindu-se din puteri a lăsat cu coada urmele pe care le admirăm noi în prezent în Cheile Corcoaia. Potrivit legendei, datorită eroului nostru, putem astăzi vizita Rezervaţia Naturală Cheile Corcoaiei.

Foto: identitatea.ro   cover
Foto: Romania Dacia Cheile Corcoaia1
Foto: Cheile Corcoaia2
Foto: