Bănuț din argint. Iniţial, mărţişorul era o monedă din argint, la care se ataşa un șnur împletit din lână sau cânepă. Femeile și fetele tinere îl confecționau în casă. Mai mult, există credinţa, conform căreia, această amuletă aducea noroc şi fericire. Fetele îl purtau timp de douăsprezece zile la gât, după care-l prindeau în păr şi-l ţineau astfel până ce înflorea primul pom (de obicei, până la sfârşitul lunii martie). Dupa aceea, cu şnurul legau o creangă a pomului, iar cu banul respectiv îşi cumpărau caş, pentru ca tot anul să le fie faţa frumoasă şi albă.
Alb şi roşu. În zilele noastre, de 1 Martie, femeile primesc mărţişoare, legate cu un şnur alb-roşu, ca simboluri aducătoare de noroc şi bunăstare. Roşul este considerat culoarea primăverii, iar albul culoarea iernii.
10 tradiții moldovenești de Mărțișor
- Un obicei specific în Moldova este ca fetele să ofere mărţişoare băieților.
- În unele case, mărţişorul legat pe mânuţele copiilor mici au şi câte un ban de argint. Astfel, micuţul va avea noroc la bani, va fi curat și sănătos.
- În mai multe sate oamenii leagă mărţişoare de gâtul animalelor, cu credinţa că astfel vor fi ferite de boli.
- Potrivit unei vechi tradiţii moldoveneşti, de 1 martie femeile trebuie să prăjească boabe din porumb. Dacă grăunţele sar foarte sus, iar floricelele (popcorn) se fac mari, anul va fi bogat, iar gospodarii vor avea recolte substanţiale.
- În unele gospodării, credincioşii agaţă mărţișoare de icoane, pentru a le aduce prosperitate şi noroc.
- În unele sate exista o tradiţie conform căreia fetele mari aruncau mărţişoare în apele curgătoare crezând că astfel flăcăii de care erau îndrăgostite nu le vor părăsi vreodată.
- O veche legendă moldovenească spune că de 1 martie Primăvara a ieşit dintr-o pădure şi a văzut cum, de sub zăpadă, răsare primul ghiocel. Fiind frig, a dat zăpada la o parte. Iarna, însă, s-a înfuriat şi a îngheţat de îndată ghiocelul. Primăvara a acoperit mica floare cu mâinile ei, însă s-a rănit la un deget, iar din deget s-a prelins o picătură de sânge cald care, căzând peste ghiocel, l-a reînviat. Astfel, Primăvara a înfrânt Iarna, iar de-atunci culorile mărţişorului au rămas roşu ca sângele şi alb ca zăpada.
- Se spune că firele mărţişorului reprezintă anul, împletit, zi cu zi, în două sezoane: unul cald şi unul rece. O veche credinţă spune că mamele trebuie să le pună bebeluşilor, pe mână, un mărţişor, pentru a avea o viaţă lungă şi ferită de rele.
- Bătrânii spun că dacă de 1 Martie este zăpadă, fetele trebuie să se spele pe faţă cu această nea, astfel încât toată viaţa să rămână tinere şi frumoase.
- Gospodarii leagă mărţişoarele de un trandafir sau de un pom înflorit, după ce le poartă o lună, ca să le aducă noroc iar pomii să fie roditori tot anul.
Foto: www.govisitromania.com