Dansurile tradiţionale alcătuiesc, fără îndoială, un domeniu foarte important al patrimoniului fiecărui popor.

La fiecare mare sărbătoare, satenii își puneau straiele bune (femei și bărbați, tineri și bătrâni) și se adunau într-un loc în care petreceau, dansau și cântau.

Sârba se află și ea pe lista dansurilor folclorice ale neamului nostru. Este un dans mixt (de femei şi bărbaţi) foarte răspândit în ţara noastră, el regăsindu-se în mai toate zonele țării. Are o mişcare rapidă şi ritm binar, se execută de obicei în semicerc, cu paşi laterali, dansatorii ţinându-şi mâinile pe umerii vecinilor de joc.

Spre deosebire de horă, la sârbă întâlnim o mare bogăţie de ritmuri şi de tempouri, de poziţii diferite ale braţelor cu mişcări elegante și line în dansurile femeieşti şi virtuozitate în cele bărbăteşti. Însă, dincolo de abilitatea mișcărilor implicate în realizarea lui, dansul era o formă de a socializa, de a lega prietenii, relații, de a petrece, de voie bună.

Reprezentând tradiția românească, sârba se joacă și astăzi la petrecerile câmpenești, la nunți și botezuri, căci cine își iubește țara își iubește și muzica și dansurile tradiționale.